maanantai 18. marraskuuta 2013

Espoolaisten tarvitsemat palvelut tulee tuottaa nykyistä tuottavammin

Espoolaisten tarvitsemat palvelut tulee tuottaa nykyistä tuottavammin
Espoon kaupungin talousuunnitelmassa vuosille 2014-2016 tulee esittää miten tuotetaan entistä enemmän ja parempaa suhteellisesti pienemmillä voimavaroilla.

Olin Espoon kaupunginvaltuuston kokouksessa 18.11. Erityisesti kiinnosti asia 8 ”Tuloveroprosentin ja kiinteistöveroprosentin määräämnen vuodelle 2014” Verotusmenettelylain mukaan veroprosentit on kunnan ilmoitettava valtiolle tänä vuonna viimeistään 18.11.2013.

Tilanne ennen kaupunginvaltuuston kokousta 18.11.
Valtuustoryhmät (ei perussuomalaiset) olivat sopineet 15.11. kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen tehtävistä muutoksista johon veroprosentit sisältyvät. Sopimusta edelsi kokoomuksen erikoinen operaaatio julkisesti vastustaa kokoomuslaisen kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen sisältyvää esitystä korottaa tuloveroprosenttia 0,50%-yksiköllä ja yt-menettelyn käynnistämistä henkilöstökulujen vähentämisesksi. Kokoomus oli siis perääntynyt ja hyväksynyt sen että 4000 uutta espoolaista ja 600 uutta yli 75 vuotiasta vuonna 2014 tarvitsee palvelunsa ja niille rahoituksen tuloveroprosentin maltillisella korotuksella 0,25%.

Maltillinen veronkorotus
Tuo neljännes tuloveroprosentti tuo kaupungin kassaan 15-18 miljoona euroa joka on runsas yksi prosentti verotuloista. Aiemmin päivällä kaupunginhallitus oli tehnyt em sopimuksen mukaisen esityksen illan kaupunginvaltuustolle. Samalla kh päätti esittää valtuustolle rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentiksi 3,00. Tällä pyritään saamaan kaavoitettujen tonttien usean vuoden rakennusmääriä vastaavat rakennusoikeudet nykyistä nopeammin asukkaiden käyttöön. Ennen valtuuston kokousta myös perussuomalaiset järkiintyivät ja tulivat mukaan muiden ryhmien 15.11. tekemään budjettisopimukseen. Tässä sopimuksessa on nyt mukana kaikki valtuustoryhmät.

Korotus on 7,5/15 euro/kk henkilölta
Kaupunginvaltuustossa asiasta käytettiin noin kolmekymmentä puheenvuoroa ja lähes pari kymmentä minuutin repliikkiä. Veronkorotusta vastustaneet jatkoivat puheenvuoroissa vastustustaan kuitenkin ohimennen mainiten hyväksyvänsä sopimuksen. Useissa puheenvuoroissa ihmeteltiin tätä ”kaksinaamaista”esintymistä ja todettiin, että keskustelu ei osoita sopua olevan. Arvosteltiin myös niitä puheenvuoroja joissa ei nähty kokonaisuutta ja miten veronlisäykset vaikuttavat palvelujen rahoittamiseen. Prosentinluokkaa olevalle veronkorotukselle annettiin joissakin puheenvuoroissa kokoaan moninkertainen merkitys – politikointia siis.

Veikko Simpanen oli laskenut, että 0,25%_yksikön veronkorotus ottaa keskituloiselta espoolaiselta 7,5 euroa kuukaudessa ja suurituloiselta 15 euroa kuukaudessa. Pienituloisilta ei oteta mitään sillä perustulovähennysten ansiosta heidän tulonsa jäävät alle verotettavan kunnallisveron alarajan. Simpasen luvut hillitsivät selvästi vähemmän asiantuntevia veropuheita. Veikko Simpanen esitti kaikille muille toivomuksen saattaa myös päämatulot kunnallisen verotuksen piiriin. Nyt pääomatuloillaan elävät nauttivat kunnan palveluista osallistumatta niiden rahoittamiseen.

Espoon tuloveroprosentti toiseksi alhaisin
Espoon tuloveroprosentti on vuonna 2013 17,75 ja nousee vuonna 2014 18.00 prosenttiin. Tämä on toiseksi alin veroprosentti Kaunisten jälkeen. Tänä vuonna vertailun vuoksi muiden kaupunkien tuloveroprosetteja: Helsinki 18,50, Vantaa 19.00, Tampere 19,00, Turku 18,75 ja Oulu 19,25.

Tuottavuusohjelma keväällä 2014

Kaupunginvaltuusto päättää vuoden 2014 talousarviosta ja talousuunnitelmasta 2014-2016 joulukuun 4 päivänä. Alkuvuonna 2014 valmistellaan koko valtuustokauden kestävä talouden tasapainotus ja tuottavuusohjelma, jonka tavoitteet ja tarvittavat toimenpiteet on estelty talousarviokirjan sivuilla 28-36. Tämän ohjelman tulee perustua väestön ja sen tarvitsemien palvelujen määrän ja rakenteen muutoksiin parantamalla palvelutuotannon vaikuttavuutta ja tuottavuutta. Oikein toimalla on mahdollista tuottaa enemmän ja parempaa suhteellesti nykyistä pienemmillä voimavaroilla./ Jarkko Rahkonen 18.11.2013

Ei kommentteja: