keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Ikäihmisten kotipalveluihin riittävät määrärahat Espoon vuoden 2014 talousarvioon


Ikäihmisten kotipalveluihin riittävät määrärahat Espoon vuoden 2014 talousarvioon

Espoon valtuuston talousarviosta päättävä kokous oli 04.12.2013. Eräiden poissaolojen vuoksi pääsin valtuuston paikalle noin 19.00. Kokouksen aikana ehdin kirjoittaa alla olevan toivomuksen ja esittää sen noin 20.00.
Puheenvuorossani totesin, että alla olevan talousarvion tekstin mukaan Espoo on jo aiemmin aloittanut laitoshoidon määrärahojen siirtämisen toisessa kappaleessa mainittuihin kotipalveluihin yms. Maan hallituksen esittämää vanhusten laitoshoidon 300milj euron rahoituksen siirtäminen (mediassa kirjoiteaan väärin ”leikkauksista”) ikäihmisten kodissa asumisen ja kodinomaisen asumisen palveluihin ei siten koske Espoota. Tämän totesi myös kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä esittelypuheessaan. Espoossa ei siis ole syytä huoleen maan hallituksen rakenneohjelmasta.

Kiiteltyäni alla lainattua talousarviotekstiä sanoin pöntössä, että syytä huoleen on kuitenkin siksi, että talousarvion määrärahesitykset eivät vastaa tekstiä. Tekstin toteuttaminen vaatisi lisää määrärahoja, riittävät rahat. Toivomuksessani esitän myös että kun koti- ja vastaavia paveluja ajoissa rahoitetaan ikäihmisten tarpeiden mukaan niin nämä eivät joudu niin aikaisin kuin nykyään kodin ulkopuolelle kallisiin hoitoihin. Vasta elinkaren loppukuukausina ihminen tarvitsee tehostettua hoitoa kodin ulkopuolella.

Esityksessäni todetaan lopuksi vielä koti- ja vastaavia (alla toisessa kappaleessa) palvelujen aientaminen voidaan rahoittaa kalliiden palveluiden siirtymisen johdosta syntyvillä säästöillä. En tiedä onnistuinko entisenä yrityksen laskentapäällikkönä esittämään asian riittävän selkeästi, mutta laskennan tuntijalle asia on selvä.
Alla valtuustossa 04.12.2013 esittämäni toivomus perusteluineen.
******************

Vuoden 2014 talousarviossa todetaan luvussa 24 Vanhuspalvelut seuraavaa:
Espoolaisten 75 vuotta täyttäneen väestön määrä kasvaa noin 600:lla vuoden 2014 aikana. Heistä noin 92 prosenttia asuu kotona. Tulousyksikön päämääränä on, että vuoteen 2020 mennessä noin 93-94 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä voi asua kotona. Espoolaisilla on oikeus saada palvelutarpeen arviointiin pohjutuvat ja tarvittavat palvelut kotiin elämänsä loppuun asti.

Edelleen todetaan.
Ikäihmisten kotona asumista tuetaan monipuolistamalla ja tehostamalla kotihoidon, asiakasohjauksen ja sairaalan toimintaa sekä kehittämällä ”liukumäkitoimintaa” yhteistyössä erikoissairaanhoidon kanssa. Palvelujärjestelmän painopisteen siirtäminen avohoitoon jatkuu.

Edellä oleva talousarvion tekstin mukainen toiminta on tärkeä toteuttaa ja sihen riittävät rahat.. Vanhusneuvoston jäsenenä saamieni selvitysten mukaan tarkoitettuihin palveluihin ei ole riittävästi voimavaroja. Päätettävänä olevassa talousarviossakaan ei näihin ikäihmisten palveluihin ole varattu riittävästi määrärahoja.

Esitän valtuuston toivomuksena että keväällä käsittelyyn tulevassa toiminnan ja talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelmassa selvitetään miten ikäihmisten palveluihin ajoissa panostamalla vähennetään heidän myöhemmin tarvitsemien palvelujensa kustannuksia elinkaaren aivan viimeisiin kuukausiin. Selvityksen mukaisesti tulee lisätä ensitilassa em. muiden palvelujen määrärahoja. Tulevaisuudessa vastaavien henkilöiden palvelujen kustannukset vähenevät vähintään ehdotetun rahoituksen aikaistamisen verran.

04.12.2013 Espoon kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa

valtuutettu Jarkko Rahkonen jarkkorahkonen33@gmail.com jarkkorahkosenblogi.blogspot.com
Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi yllä esittämäni toivomuksen yksimielisesti.

Ei kommentteja: